Gazon sintetic in fotbal

Cu totii ne bucuram azi de posibilitatea de a juca fotbal pe un gazon sintetic. Dar probabil ca va intrebati ce a condus catre aceasta evolutie spectaculoasa a acestor suprafete desconsiderate nu cu mult timp in urma.

Aceasta evolutie se datoreaza in special revolutionarii materialelor constituente, care in ultimul deceniu au fost supuse unui proces continuu de perfectionare. In acest sens, s-a ajuns la o standardizare pentru a maximiza calitatea terenului, redand cat mai multa siguranta si confort jucatorilor. Aceasta standardizare se aplica nu doar fotbalului, cat si oricarei ramure sportive ce se poate practica pe un gazon artificial.

gazon-sintetic

Suprafele sintetice aplicate astazi au cateva mari avantaje de care, probabil, v-ati si dat seama in calitate de participant la actul sportiv: este mult mai bine nivelat si asigura o mai buna circulatie a mingii, conforme cu intentiile jucatorilor, asadar, calitatea jocului nu va avea deloc de suferit datorita eventualelor denivelari.

De asemenea, s-a demonstrate stiintific, pe baza unor masuratori precise, faptul ca, in medie, distant parcursa de un jucator profesionist de fotbal este cu putin mai mare pe un teren sintetic decat pe un teren cu gazon normal, favorizand practicarea unui joc in viteza, lucru considerat de catre specialistii fotbalului de astazi ca fiind un lucru benefic.

Daca am amintit de specialistii din fotbal, trebuie precizat faptul ca avantajele gazonului artificial au fost recunoscute si de catre FIFA si UEFA, care au intocmit anumite standard de calitate, pe care orice club care se respecta, atunci cand doreste sa amenajeze o asemenea suprafata, le va cauta sa le implementeze pentru a avea garantia unui joc cat mai bun.

Gazonul sintetic a facut ajutat la dezvoltarea fotbalului in zonele cu clima dificila, scutind cluburile de fotbal de cheltuieli inseminate cu intretinerea, avand garantia de folosinta in conditii excelente pentru o lunga perioada de timp.